OCCRP, sau “Organized Crime and Corruption Reporting project”, reprezintă un program ce reunește o serie de centre naţionale şi regionale de investigație independente din Estul Europei și Asia Centrală. Scopul Principal al acestora este de a propune publicului larg din regiunea dată informaşi detaliate, şi prezentate într-o formă care să fie înţeleasă de publicul larg, cum crima organizată și corupția le poate influența viața, şi care sunt conexiunile şi legăturile dintre organizaţiile criminale.

Proiectul are ca  membri Centre de Investigaţie Jurnalistică în țări precum România, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Serbia, Rusia, Ucraina, Armenia, Letonia, Ungaria, Macedonia, Montenegro, Georgia și o serie de alți jurnaliști individuali de investigație din țările  Europei de Est și Asia Centrală.

Trăgând linie, OCCRP a creat un mijloc de informare, utilizând instrumentele New Media pentru ca  cetățenii să cunoască despre crima organizatăm și oferind o serie de informații despre persoane care ar putea constitui un pericol pentru securitatea lor personală, şi nu numai. Exemple de platforme create pe baza instrumentelor new media avem următoarele:

  • ”People of Interest” – constituie o bază de date online despre fiecare mafiot, persoană dubioasă, organizaţie criminală, grup din lumea interlopă etc,  repartizaţi după nume, ţară, companie. Selectând un nume, poţi accesa un profil online al acelei persoane. ( dând click o să accesaţi profilul unuia dintre cei mai cunoscuţi infractori români – Nicu Gheară)
  • „The Proxy Platform” – o reprezentare grafică pe hartă a conexiunilor dintre grupările de crimă organizată din acest spaţiu. Puteţi observa fiecare conexiune între grupările criminale cu doar un singur clic
  • O hartă online, de asemenea cu reprezentare grafică a unor Companii Off-Shore.
  • Un site online despre Marko Miskovic, unul din cei mai bogaşi milionari ai Serbiei. O platformă online cu investigaţii despre afacerile acestuia.
  • precum şi alte proiecte

OCCRP a fost premiată cu o serie de premii încă de la fondare în 2007, majoritatea premiilor sunt venite din domeniului jurnalismului de investigaţie.

Ştefan Grigoriţa, Departamentul Media