Ești jurnalist sau student la jurnalism care dorește să învețe cum să creeze reportaje despre soluții la diferite probleme și să inspire speranță și încredere cititorilor săi? Dacă da, te invităm să te alături acestui webinar unde veți învăța noțiunile de bază ale soluțiilor jurnalistice. Webinarul va avea loc joi, 4 februarie, ora 16.00. Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook a evenimentului. În cadrul webinarului veți învăța: - Ce este și ce nu este jurnalismul de soluții;
- Prin ce se deosebesc istoriile bune ale jurnalismului de soluții;
- De ce să adoptați jurnalismul de soluții în activitatea ta.;
- Cum să priviți știrile din punctul de vedere al jurnalismului de soluții și să transformați o știre „tradițională" într-una de soluții.
Împreună vom arunca o privire asupra câtorva exemple de bune practici din regiunea Europei Centrale și de Est și vom face o analiză rapidă a unui reportaj creat prin prisma jurnalismului de soluții. De asemenea, vă vom recomanda resurse utile. Dacă sunteți în căutarea unei introduceri în raportarea soluțiilor sau doriți să vă actualizați cunoștințele despre cei patru piloni ai jurnalismului de soluții, nu ezitați să vă alăturați. Pentru a participa la webinar trebuie să competați
formularul de înregistrarea. Sesiunea este în limba engleză.
Această sesiune introductivă va fi urmată de sesiuni avansate pentru jurnaliștii din Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă și Slovacia, Ungaria, Polonia și Ucraina. Jurnaliștii din Republica Moldova pot participa la sesiunile în limba engleză care vor fi anunțate după primul webinar. Aceste sesiuni se vor concentra pe cazuri specifice din aceste regiuni. Vor urma detalii despre următoarele date. Ambele sesiuni de instruire online sunt recomandate jurnaliștilor interesați de programul de mini-granturi și mentorat pentru a sprijini producția de jurnalism de soluții locale în Europa Centrală și de Est. Participanții vor putea accesa și programul de mentorat și microgranturi pentru realizarea materialelor jurnaliștice.
Despre formatori: Jeremy Druker este directorul executiv al organizației Transitions și redactor-șef al revistei Transitions Online, unde jurnalismul de soluții a devenit o parte centrală a strategiei editoriale. A condus ateliere de jurnalism de soluții în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este fondator / CEO al Press Start, o platformă de crowdfunding care susține jurnaliștii din țările în care presa nu poate raporta liber. Jeremy este membru al consiliului de supraveghere al premiilor Czech Journalism și este membru Ashoka Fellow din 2010. Lucie Černá conduce programul Transitions pentru promovarea soluțiilor jurnalistice în Europa Centrală și de Est și coordonează activitățile care susțin raportarea orientată spre soluții în mai mult de 10 țări. Ea a fost implicată în acest subiect încă din 2017. În calitate de trainer și mentor, ea ajută jurnaliștii din regiune să includă practici de jurnalism de soluții în activitatea acestora. În octombrie 2019, Lucie a devenit membru al Solutions Journalism Network LEDE . Înainte de a se alătura Transitions, ea a lucrat pentru Ashoka și Greenpeace. Mai multe despre jurnalismul de soluții
Jurnalismul de soluții reprezintă o raportare riguroasă despre răspunsurile posibile la problemele societății. Jurnalismul de soluții nu numai că evidențiază problemele, ci și urmărește o abordare bazată pe dovezi a soluțiilor existente. O astfel de raportare îmbunătățește cunoștințele și responsabilitatea oferind întreaga poveste cititorilor și oferă conținut constructiv într-o epocă a apatiei mediatice.
Această abordare inovativă a jurnalismului depășește simpla identificare a problemelor și se concentrează în schimb pe prezentarea a ceea ce funcționează deja. Folosește aceeași rigoare a raportării de investigație pentru a evidenția mecanismele și factorii de succes, precum și limitările soluțiilor deja existente la probleme bine cunoscute. Ca urmare, acesta activează cetățenii funcționând ca un catalizator al răspunderii care poate duce la schimbări semnificative. O problemă care a fost văzută ca fiind inevitabilă ajunge să fie văzută ca inacceptabilă.
Solutions Journalism acoperă o mare varietate de subiecte, iar abordarea sa variază de la identificarea cazurilor de devianți pozitivi la explorarea ideilor noi în acțiune până la raportarea experimentelor în desfășurare. Rezultatul este un conținut informativ, de impact, care întărește implicarea publicului, restabilește încrederea în mass-media și crește atât citirea, cât și veniturile.