“Where does my money go.org”

Această  idee a aparut încă din 2007 , la inițiativa unui ONG din Marea Britanie  –   “Open Knowledge Foundation”  ca mai apoi în 2008 cîştigând un mic grant pentru a crea un prototip,a fost posibil de a  se lucra la idee, ca  în 2009 să fie deja prezentat produsul final.

Scopul principal a acestei platforme este de a promova transparenţa şi spiritul de responsabilitate socială, în persoana  fiecărui cetăţean, prin prezentarea datelor despre finanţele publice, cetăţenilor interesaţi.

Publicul britanic are posibilitatea de a accesa documente şi baze de date furnizate de către instituţiile de statistică, portalul nu are nici o motivaţie politică, este liber, imparţial şi reprezintă un instrument online comod pentru contribuabili – sunt liniştiţi că banii de pe impozite sunt cheltuiţi în folosul societăţii, de acest lucru convingându-se o dată cu accesarea site-ului.

Un proiect similar este şi în Republica Moldova – Buget.md unde este prezentat bugetul ministerelor, consiliilor municipale pe parcursul a mai multor ani. Deşi al nostru este încă în proces de lucru, rezultatul final sperăm să fie impunător

Portalul buget.md se bazează pe date publice deschise oferite de Ministerul Finanţelor şi Banca Mondială.

Sergiu Doroş, Departamentul Media