E natural – fiecare părinte face tot posibilul pentru a-și proteja copilul. Doresc să ofere o educație de calitate și un mediu prielnic de creștere pentru odrasle,  bazat pe cele mai moderne tendințe.

În Republica Moldova, sectorul IT este cel mai bine plătit și așa cum utilizarea tehnologiilor moderne sunt deja o cerință implicită pentru orice viitor angajat, părinții încearcă să aducă tehnologiile mai aproape de copii, pentru a le oferi cea mai bună șansă.

Iată de ce, calculatoarele, telefoanele mobile și tehnologiile noi se regăsesc foarte des pe mesele sau mai nou, în buzunarele copiilor și adolescenților din Moldova. Aceștia au acces la internet, oriunde și oricând. Întrebarea e, cât de responsabil este acesta?

Prin 2011, organizația ”La Strada” și-a pus aceeași întrebare. Conform metricilor de atunci, aproximativ 80% din copii ce locuiesc în zonele urbane și 75 la sută din copii ce locuiesc în zonele rurale, folosesc internetul zilnic, în mare parte pentru divertisment.

Același sondaj constată următoarele: în mediu, 20% din copii cu vârste între 12 și 16 ani, au primit propuneri indecente prin intermediul comunicațiilor electronice sau au fost expuși procesului de ”sexting” (acțiune de a trimite sau primi poze nud prin intermediului chat-ului).

Din păcate, studiul nu a vizat și pregătirea părinților vis-a-vis de implementarea tehnicilor de monitorizare sau implementare a tehnicilor de control parental. Neoficial, mai puțin de 20% din părinți ar cunoaște ce este controlul parental, și doar 10% dintre aceștia, știu cum să instaleze un soft de monitorizare pe telefon, tabletă sau PC.

De ziua lor, MediaPoint îndeamnă fiecare părinte să facă 5 pași pentru garantarea unui acces sigur și echilibrat la internet fiecărui copil:

Pasul 1: Discutați cu familia dumneavoastră și stabiliți câteva ”reguli ale casei”. Copilul dumneavoastră trebuie să înțeleagă ce i se permite și ce nu i se permite să facă online. El trebuie să știe că discuțiile/socializarea cu persoane necunoscute, partajarea adresei sau a altor date personale, precum și plasarea conținutului foto neadecvat vârstei, îi pot aduce foarte multe neplăceri. Explicați-i că dumneavoastră sunteți un partener de încredere și dacă se simte amenințat online, trebuie neapărat să vorbească cu unul din părinți.


Pasul 2: limitați-vă timpul dumneavoastră și al copiilor la calculator. E demonstrat: milenarii (copii anilor 2000 – 2009) sunt predispuși mai multor afecțiuni metabolice (precum diabetul), din cauza activității fizice scăzute. Fiți mai aproape de familia dumneavoastră și faceți-vă timp pentru primblări, excursii și alte activități.

Pasul 3:  Fiți mereu la curent cu noile tehnologii și informați-vă. Dacă doriți să oferiți un acces sigur și echilibrat la internet, trebuie să înțelegeți cum puteți utiliza internetul, în cel mai responsabil mod și ce instrumente vă pot ajuta să folosiți internetul cât mai responsabil.

Pasul 4: Fiți mereu alături de copilul dumneavoastră când folosește calculatorul. Copilul DVS ar putea să nu înțeleagă că este în primejdie, mai ales pe rețelele de socializare. Pedofilii utilizează foarte des aceste canale, pentru a-i ademeni în mrejele lor, distrugându-le/vă întreaga viață. 

Pasul 5: Instalați un program de control parental pe calculator. Încrederea e bună dar știți voi ce trece primejdia rea. Iată câteva instrucțiuni bune de urmat, pentru a vă proteja copii de pericolele internetului: