Health in drop

Un grup din 4 adolescente din Republica Moldova au câștigat concursul internațional Technovation Challenge datorită aplicației ”Healt in drop”. 

Originare din satul Ştefăneşti, un grup de tinere s-au calificat printre cei 10 finalişti ai concursului de tehnologii pentru tinere antreprenoare – Technovation Challenge. Datorită aplicaţiei “Apă pură”(în original Health in drop), prin care fetele şi-au propus să informeze oamenii despre calitatea apei, participantele din Republica Moldova au reuşit să câştige 20.000 de dolari SUA pentru a o implementa cu succes. Aplicaţia constă dintr-o hartă unde sunt localizate fântânile cu apă potabilă şi oferă posibilitatea utilizatorilor să posteze şi informația despre  localizarea fântânilor şi să indice calitatea apei. La fel, ei pot informa despre neregulile pe care le-au observat în perimetrul sursei de apă potabilă. Întoarse ieri seara în țară, fetel au declarat pentru un post de televiziune că au avut emoții și au lucrat foarte mult, însă efortul s-a meritat. Fetele au fost susținute în dezvoltarea proiectului de către un voluntar al Corpului Păcii. Aplicația mobilă poate fi descărcată de pe orice dispozitiv mobil conectat la internet.

În acest an, în competiţie s-au înscris 842 de echipe de fete dintre care doar 10 s-au calificat în finală. Echipa din Republica Moldova a fost unica din Europa care a reuşit să se clasifice în finală. Concurstul constă în crearea unor echipe de tinere care trebuie să creeze aplicaţii ce vor ajuta la rezolvarea unei probleme reale din comunitatea lor. Programul le oferă posibilitatea participanţilor să se afirme ca antreprenori şi să câştige fonduri pentru a rezolva eficient problema. În cadrul concursului pot participa fete cu vârsta cuprinsă între 10 şi 23 de ani, iar pre-înscrierile pentru anul 2015 sunt deja deschise. Organzația MediaPoint încurajează cetățenii Republicii Moldova să participe la astfel de concursuri inovativ-sociale.

Nicoleta Cîrlig