Articole

E natural – fiecare părinte face tot posibilul pentru a-și proteja copilul. Doresc să ofere o educație de calitate și un mediu prielnic de creștere pentru odrasle,  bazat pe cele mai moderne tendințe.

În Republica Moldova, sectorul IT este cel mai bine plătit și așa cum utilizarea tehnologiilor moderne sunt deja o cerință implicită pentru orice viitor angajat, părinții încearcă să aducă tehnologiile mai aproape de copii, pentru a le oferi cea mai bună șansă.

Iată de ce, calculatoarele, telefoanele mobile și tehnologiile noi se regăsesc foarte des pe mesele sau mai nou, în buzunarele copiilor și adolescenților din Moldova. Aceștia au acces la internet, oriunde și oricând. Întrebarea e, cât de responsabil este acesta?

Prin 2011, organizația ”La Strada” și-a pus aceeași întrebare. Conform metricilor de atunci, aproximativ 80% din copii ce locuiesc în zonele urbane și 75 la sută din copii ce locuiesc în zonele rurale, folosesc internetul zilnic, în mare parte pentru divertisment.

Același sondaj constată următoarele: în mediu, 20% din copii cu vârste între 12 și 16 ani, au primit propuneri indecente prin intermediul comunicațiilor electronice sau au fost expuși procesului de ”sexting” (acțiune de a trimite sau primi poze nud prin intermediului chat-ului).

Din păcate, studiul nu a vizat și pregătirea părinților vis-a-vis de implementarea tehnicilor de monitorizare sau implementare a tehnicilor de control parental. Neoficial, mai puțin de 20% din părinți ar cunoaște ce este controlul parental, și doar 10% dintre aceștia, știu cum să instaleze un soft de monitorizare pe telefon, tabletă sau PC.

De ziua lor, MediaPoint îndeamnă fiecare părinte să facă 5 pași pentru garantarea unui acces sigur și echilibrat la internet fiecărui copil:

Pasul 1: Discutați cu familia dumneavoastră și stabiliți câteva ”reguli ale casei”. Copilul dumneavoastră trebuie să înțeleagă ce i se permite și ce nu i se permite să facă online. El trebuie să știe că discuțiile/socializarea cu persoane necunoscute, partajarea adresei sau a altor date personale, precum și plasarea conținutului foto neadecvat vârstei, îi pot aduce foarte multe neplăceri. Explicați-i că dumneavoastră sunteți un partener de încredere și dacă se simte amenințat online, trebuie neapărat să vorbească cu unul din părinți.


Pasul 2: limitați-vă timpul dumneavoastră și al copiilor la calculator. E demonstrat: milenarii (copii anilor 2000 – 2009) sunt predispuși mai multor afecțiuni metabolice (precum diabetul), din cauza activității fizice scăzute. Fiți mai aproape de familia dumneavoastră și faceți-vă timp pentru primblări, excursii și alte activități.

Pasul 3:  Fiți mereu la curent cu noile tehnologii și informați-vă. Dacă doriți să oferiți un acces sigur și echilibrat la internet, trebuie să înțelegeți cum puteți utiliza internetul, în cel mai responsabil mod și ce instrumente vă pot ajuta să folosiți internetul cât mai responsabil.

Pasul 4: Fiți mereu alături de copilul dumneavoastră când folosește calculatorul. Copilul DVS ar putea să nu înțeleagă că este în primejdie, mai ales pe rețelele de socializare. Pedofilii utilizează foarte des aceste canale, pentru a-i ademeni în mrejele lor, distrugându-le/vă întreaga viață. 

Pasul 5: Instalați un program de control parental pe calculator. Încrederea e bună dar știți voi ce trece primejdia rea. Iată câteva instrucțiuni bune de urmat, pentru a vă proteja copii de pericolele internetului:

LOGO_RISE_Moldova

RISE Moldova în parteneriat cu organizația cehă Transitions (TOL) anunță selectare a 12 jurnaliști care vor participa la patru etape de traininguri și workshopuri, specializate în jurnalismul de date. Participanții vor fi instruiți să aplice tehnici avansate de documentare și colectare a informației, lucrul cu bazele de date naționale și internaționale, modalități de prezentare grafică a datelor. Citește tot articolul →

                              

criacao_de_sites

Te-ai gândit vreodată că poți să asculți sunetul calm al ploii fără ca afară să plouă, sau ca ai putea să te calmezi facând absolut nimic pentru 2 minute sau din contra să te concentrezi mai bine ascultând muzica destinată acestui proces? Există site-uri care îți permit să faci asta și redau sunetele favorite cu cea mai mare acuratețe.

Citește tot articolul →

windows-10-microsoft-cover-1170x644

Microsoft vrea să combată pirateria și va face upgrade-ul la Windows 10 gratuit chiar și pentru cei ce folosesc o variantă piratată a sistemului de operare.

Odată cu lansarea Windows 10, cei de la Microsoft vor să înceapă o nouă etapă în lupta împotriva pirateriei. Spre deosebire de metodele alese de companii în mod tradițional, Microsoft a apelat în acest caz la o soluție extrem de interesantă. Se știa de ceva vreme că Windows 10 va fi disponibil sub forma unui upgrade gratuit pentru toți cei care deja dețin o licență pentru Windows 7 sau Windows 8.1. Dar cel mai nou anunț a reușit să ia prin surprindere pe toată lumea, scrie playteach.ro.

Citește tot articolul →

MediaPoint Recrutează

10303795_10152136145178358_6086517598871816580_n

Prima organizație New Media din Republica Moldova  lansează aplicările pentru RECRUTAREA DE PRIMĂVARĂ.

Începând cu azi, 9 martie și până pe 31 martie, cei dornici de a îmbrățișa domeniul New Media, cei care doresc să fie parte din proiecte cu impact social, cei care au dorința de a schimba societatea prin tehnologiile informaționale, o pot face aplicând ca membru în cadrul organizației MediaPoint.

Dacă ai deja vârsta de 18 ani, ești  responsabil și vrei să contribui la dezvoltarea unei societăți prin intermediul noilor tehnologii, FII MEMBRU MEDIAPOINT! De ce?

Pentru că:

  • MediaPoint este creată de tineri pentru tineri, ale căror idei sunt orientate să producă un impact pozitiv asupra societăţii;
  • MediaPoint contribuie la dezvoltarea membrilor săi la nivel personal și profesional prin implicarea lor în diverse activități, proiecte și sesiuni de training;
  • MediaPoint dispune de o largă susţinere naţională şi internaţională pentru atragerea unui număr cât mai mare de tineri atât din țară, cât și de peste hotare;
  • MediaPoint este schimbarea pe care tu vrei să o realizezi în societatea în care trăiești;
  • Și pentru că, în MediaPoint, fiecare este important, unic și util!

Astfel, fie că îți place să scrii, ești pasionat de IT, ești creativ, un bun organizator sau poate știi să gestionezi  resursele financiare? Locul tău e printre noi!

Aplică acum! www.recrutare.mediapoint.md

Smartphone with cloud of application icons

Piața aplicațiilor pentru smart-phone-uri este inundată de fel de fel de inveții care nu încetează să apară. Suntem familiarizați cu aplicațiile Facebook și Google Maps, dar sunt și o mulțime de programe nefolositoare, care doar ocupă spațiu în plus în telefoanele noastre. Totuși, există aplicații mai puțin cunoscute, care chiar sunt foarte utile.

Vezi cele 11 aplicații care îți vor veni în ajutor în viața de zi cu zi.

Citește tot articolul →

_DSC0314La data de 13 decembrie, a avut loc Conferința Academia New Media 2014. Evenimentul a întrunit 10 proiecte care au fost lansate şi dezvoltate în cadrul celor 2 ani de activitate ai Academiei. Participanții au avut ocazia să se împărtășească cu rezultatele înregistrate, au avut parte de un schimb de experiență, dar nu au uitat nici de noi planificări pentru anul 2015.

Cele peste 40 de persoane implicate  au avut ocazia să interacţioneze şi să prezinte semenilor săi etapele de lucru şi succesele înregistrate de proiectele din care fac parte. Prezentările coordonatorilor de proiect au inclus statistici (Facebook, conţinut, impact), echipa şi, important, strategia de dezvoltare pentru anul 2015. Citește tot articolul →

FBcover-01 - Copy O tradiție a moralității dictează că- de sărbători trebuie să fim mai buni. MediaPoint continuă tradiția și organizează pentru al treilea an consecutiv, Caravana de Crăciun ce are drept scop ajutorarea persoanelor cu care viața a fost mai puțin generoasă. În perioada 12-23 decembrie, te invităm să contribui la umplerea sacului cu bunuri pentru 4 familii nevoiașe din raionul Orhei.

Deși misiunea MediaPoint este dezvoltăm o comunitate de oameni şi idei și să promovăm inovaţia socială prin intermediul New Media, în pragul sărbătorilor de iarnă, am hotărât să ieșim iar din zona online-ului.  În acest an, Caravana MediaPoint vine să ajute 4 familii social-vulnerabile cu copii cu vârsta între 2-15 ani. Dacă anul trecut familiile beneficiare au fost din satul Puhăceni și Roșcana, anul acesta organizatorii au optat pentru familiile din raionul Orhei care au fost selectate prin intermediul asistentului social, Elisaveta Iurcu. Citește tot articolul →