Articole

În luna septembrie a fost lansată platforma online www.idno.md unde utilizatorii pot găsi informații despre 215.000 companii și peste 400.000 fondatori din Moldova. Proiectul utilizează datele publice oferite de instituțiile statului. Acestea sunt prezentate într-un format simplu și ușor de accesat. În primele 3 luni de la lansare, pe site au fost făcute peste 150 mii de căutări.

post_facebook_final_andrei

Istoricul companiilor din Moldova, disponibil exclusiv pe idno.md

Una dintre cele mai importante funcții ale platformei www.idno.md este istoricul companiilor care arată ce schimbări au avut loc în profilul fiecărei firme. Istoricul este disponibil din luna noiembrie 2014, perioada când datele despre companiile din Moldova au devenit publice. Acesta este creat pe baza datelor oferite de instituțiile statului și monitorizează schimbările ce țin de lista conducătorilor, fondatorilor, schimbări în genurile de activitate dar și alte informații care sunt acum disponibile la profilul fiecărei entități.

Alte informații utile pe care utilizatorii le pot găsi pe site:

Profilul companiei care include date despre forma organizatorico-juridică, conducători, fondatori, genuri de activitate, adresa juridică, IDNO (cod fiscal), data înregistrării, statutul, genurile de activitate licențiate și nelicențiate;
Infografice interactive;
Alte seturi de date ce vor fi integrate ulterior (inclusiv date despre achizițiile publice).
Platforma este dedicată atât consumatorilor care pot găsi informații despre compania de la care va procura servicii sau produse, cât și antreprenorilor care pot afla mai ușor cu cine fac afaceri și dacă în spatele companiilor nu sunt interese ascunse. Totodată, site-ul vine să ușureze și munca jurnaliștilor care vor găsi mai ușor date despre persoane și entități juridice.

Numărul vloggerilor din Moldova crește în fiecare lună iar clipurile video publicate devin virale cât ai clipi. Trendul este clar – vloggingul cunoaște cea mai rapidă ascensiune, iar dacă ai carismă și îți cunoști bine audiența, ai și rezultate. Pe Blogtop am numărat deja 105 vloggeri cu conturi pe YouTube. Iar dacă cifra vă pare mică, reamintim că aceștia au împreună circa 5 mln de urmăritori și se apropie de cifra de 1 miliard de vizualizări!

100-e1534255911858

Echipa Blogtop și-a propus să monitorizeze toți vloggerii din Moldova, atât în cadrul clasamentelor zilnice actualizate la minut, cât și în cadrul topurilor lunare publicate cu regularitate la fiecare 30 de zile. În medie sunt publicate circa 350 vloguri lunar.

Deși Blogtop monitorizează doar vlogurile cu conturi de Youtube, nu trebuie să uităm și de cele încărcate prin Facebook Videos, care se bucură de o popularitate la fel de mare. Vom analiza la sfârșitul anului și comparația YouTube vs Facebook în contexul viralizării conținutului dar și a audienței prezente pe aceste două platforme gigant. Să nu uităm și de cei 8 vloggeri moldoveni care se adreseză unei audiențe străine (Roman Ursu, Marmok, Ilinca Vartic, Michelle Kennelly etc).

Dacă dețineți un vlog sau urmăriți un vlogger, îl puteți adăuga cu ușurință utilizând formularul de adăugare de pe prima pagină. Odată prezenți pe Blogtop, veți putea testa impactul clipurilor video în comparație cu alți autori.

Spor la vlogging!

Încă de la lansarea portalului IDNO.MD, pe lîngă mesajele de feedback cu sugestii şi încurajări lăsate pe pagina de Facebook a proiectului, mai mulţi utilizatori au lăsat comentarii despre faptul că datele prezentate pe portal nu sunt suficiente şi că şi-ar dori mai multe informaţii pe lîngă cele existente. Este important de menţionat că portalul IDNO.MD operează cu datele deschise despre companii disponibile în prezent, iar faptul că utilizatorii solicită mai multe informaţii demonstrează „pofta” de date a celor care le utilizează sau mai bine zis o cerere de date care s-a dezvoltat o dată cu apariţia mai multor produse informaţionale bazate pe date publice.

articol-date-deschise

În continuare, noi am formulat cinci motive pentru care în viziunea noastră instituţiile publice ar trebui să deschidă mai multe date deschise despre companii.

1. Transparentizarea sectorului privat
Jurnaliştii de investigaţie au demonstrat de nenumărate ori implicarea companiilor şi agenţilor economici în scheme de corupţie, spălare de bani, fraude, finanţări netrasparente, etc. Companiile private sunt deseori principalul vehicul care permite realizarea acestor scheme și toate acestea sunt ajutate masiv de lipsa de date deschise și complete despre agenţii economici.

2. Monitorizarea mai eficientă a achiziţiilor publice
Prin utilizarea datelor deschise, jurnaliştii şi societatea civilă pot identifica şi monitoriza mai uşor contractele de achiziţii publice, beneficiarii acestor procese, dar totodată pot ajuta la depistarea şi iregularităţilor care ulterior pot fi sancţionate.

3. Încurajarea antreprenoriatului
În Marea Britanie de exemplu, companiile folosesc date deschise pentru a exploata lacunele existente pe piață și pentru a identifica oportunităţi de afaceri, pentru crearea de noi produse și servicii și pentru a dezvolta noi modele de afaceri. Compania Geolytix din Londra, Marea Britanie crează produse noi în baza datelor deschise pentru a presta servicii de consultanţă şi analiză clienţilor săi.

4. Decizii în baza datelor
Antreprenorii pot utiliza datele deschise despre companii pentru a putea lua decizii informate, a studia piaţa înainte de a începe o afacere şi stabili parteneriate. În acelaşi timp, economiştii ar putea face previziuni despre evoluţia economică a ţării, în baza tendinţelor înregistrate anterior.

5. Crearea oportunităţilor noi cu ajutorul inovaţiilor
Analiza datelor poate spori eficiența și reduce costurile. De exemplu companiile de logistică folosesc date pentru a-şi îmbunătăți eficiența. Companiile pot folosi, de asemenea, date pentru a ajunge mai eficient la clienţii, prin dezvoltarea unor produse specifice unei categorii specifice de public.

ACEST PROIECT ESTE POSIBIL CU SUPORTUL

Ai un blog sau un website? Atunci profită de această șansă și mută cele mai tari dezbateri și pe site-ul tău. Pentru aceasta trebuie doar să înserezi codul de mai jos și să-l integrezi pe pagina ta web. Odată ce Debates.MD va da startul unei noi dezbateri, widgetul recent adăugat de tine se va actualiza și va prezenta subiectul pus în discuție.

Astfel, pe lângă faptul că vizitatorii vor citi știrile/ reportajele/ interviurile/ analizele publicate pe website sau blog, vor avea și ocazia de a se expune, vota și comenta un subiect de importanță majoră în societate.

Integrați acest cod pe site-ul dvs: <iframe src=’http://debates.md/index.php?r=site/widget’ frameborder=’0′ width=’100%’ height=’500px’  scrolling=”no”></iframe>

Modul de funcționare a platformei Debates.MD este simplu. Se afișează o singură dezbatere pentru o perioadă determinată de timp, care poate varia între 3-4 zile. Aceasta poate fi sugerată atât de utilizatori, cât și de echipa proiectului. Cele mai votate comentarii sunt promovate pe prima pagina a website-ului. În baza activității pe site este format clasamanetul utilizatorilor. Numărul de stele acumulat reflectă nemijlocit ponderea utilizatorului în dezbateri.

Debates.MD a organizat 105 dezbateri pe subiecte sociale, politice și economice. Numărul de cetățeni care se implică în discuțiile din mediul online este în creștere. În cadrul dezbaterilor aceștia prezintă argumente convingătoare, idei constructive și soluții care ar putea rezolva multiple probleme din societate. Platforma Debates.MD a fost lansat în decembrie 2014.

Pentru a fi la curent cu dezvoltarea proiectului, urmăriți pagina noastră de Facebook.

Implică-te pentru o schimbare socială!

E natural – fiecare părinte face tot posibilul pentru a-și proteja copilul. Doresc să ofere o educație de calitate și un mediu prielnic de creștere pentru odrasle,  bazat pe cele mai moderne tendințe.

În Republica Moldova, sectorul IT este cel mai bine plătit și așa cum utilizarea tehnologiilor moderne sunt deja o cerință implicită pentru orice viitor angajat, părinții încearcă să aducă tehnologiile mai aproape de copii, pentru a le oferi cea mai bună șansă.

Iată de ce, calculatoarele, telefoanele mobile și tehnologiile noi se regăsesc foarte des pe mesele sau mai nou, în buzunarele copiilor și adolescenților din Moldova. Aceștia au acces la internet, oriunde și oricând. Întrebarea e, cât de responsabil este acesta?

Prin 2011, organizația ”La Strada” și-a pus aceeași întrebare. Conform metricilor de atunci, aproximativ 80% din copii ce locuiesc în zonele urbane și 75 la sută din copii ce locuiesc în zonele rurale, folosesc internetul zilnic, în mare parte pentru divertisment.

Același sondaj constată următoarele: în mediu, 20% din copii cu vârste între 12 și 16 ani, au primit propuneri indecente prin intermediul comunicațiilor electronice sau au fost expuși procesului de ”sexting” (acțiune de a trimite sau primi poze nud prin intermediului chat-ului).

Din păcate, studiul nu a vizat și pregătirea părinților vis-a-vis de implementarea tehnicilor de monitorizare sau implementare a tehnicilor de control parental. Neoficial, mai puțin de 20% din părinți ar cunoaște ce este controlul parental, și doar 10% dintre aceștia, știu cum să instaleze un soft de monitorizare pe telefon, tabletă sau PC.

De ziua lor, MediaPoint îndeamnă fiecare părinte să facă 5 pași pentru garantarea unui acces sigur și echilibrat la internet fiecărui copil:

Pasul 1: Discutați cu familia dumneavoastră și stabiliți câteva ”reguli ale casei”. Copilul dumneavoastră trebuie să înțeleagă ce i se permite și ce nu i se permite să facă online. El trebuie să știe că discuțiile/socializarea cu persoane necunoscute, partajarea adresei sau a altor date personale, precum și plasarea conținutului foto neadecvat vârstei, îi pot aduce foarte multe neplăceri. Explicați-i că dumneavoastră sunteți un partener de încredere și dacă se simte amenințat online, trebuie neapărat să vorbească cu unul din părinți.


Pasul 2: limitați-vă timpul dumneavoastră și al copiilor la calculator. E demonstrat: milenarii (copii anilor 2000 – 2009) sunt predispuși mai multor afecțiuni metabolice (precum diabetul), din cauza activității fizice scăzute. Fiți mai aproape de familia dumneavoastră și faceți-vă timp pentru primblări, excursii și alte activități.

Pasul 3:  Fiți mereu la curent cu noile tehnologii și informați-vă. Dacă doriți să oferiți un acces sigur și echilibrat la internet, trebuie să înțelegeți cum puteți utiliza internetul, în cel mai responsabil mod și ce instrumente vă pot ajuta să folosiți internetul cât mai responsabil.

Pasul 4: Fiți mereu alături de copilul dumneavoastră când folosește calculatorul. Copilul DVS ar putea să nu înțeleagă că este în primejdie, mai ales pe rețelele de socializare. Pedofilii utilizează foarte des aceste canale, pentru a-i ademeni în mrejele lor, distrugându-le/vă întreaga viață. 

Pasul 5: Instalați un program de control parental pe calculator. Încrederea e bună dar știți voi ce trece primejdia rea. Iată câteva instrucțiuni bune de urmat, pentru a vă proteja copii de pericolele internetului:

LOGO_RISE_Moldova

RISE Moldova în parteneriat cu organizația cehă Transitions (TOL) anunță selectare a 12 jurnaliști care vor participa la patru etape de traininguri și workshopuri, specializate în jurnalismul de date. Participanții vor fi instruiți să aplice tehnici avansate de documentare și colectare a informației, lucrul cu bazele de date naționale și internaționale, modalități de prezentare grafică a datelor. Citește tot articolul →

                              

criacao_de_sites

Te-ai gândit vreodată că poți să asculți sunetul calm al ploii fără ca afară să plouă, sau ca ai putea să te calmezi facând absolut nimic pentru 2 minute sau din contra să te concentrezi mai bine ascultând muzica destinată acestui proces? Există site-uri care îți permit să faci asta și redau sunetele favorite cu cea mai mare acuratețe.

Citește tot articolul →

windows-10-microsoft-cover-1170x644

Microsoft vrea să combată pirateria și va face upgrade-ul la Windows 10 gratuit chiar și pentru cei ce folosesc o variantă piratată a sistemului de operare.

Odată cu lansarea Windows 10, cei de la Microsoft vor să înceapă o nouă etapă în lupta împotriva pirateriei. Spre deosebire de metodele alese de companii în mod tradițional, Microsoft a apelat în acest caz la o soluție extrem de interesantă. Se știa de ceva vreme că Windows 10 va fi disponibil sub forma unui upgrade gratuit pentru toți cei care deja dețin o licență pentru Windows 7 sau Windows 8.1. Dar cel mai nou anunț a reușit să ia prin surprindere pe toată lumea, scrie playteach.ro.

Citește tot articolul →